Turnmill

Turnmill

Turnmill sits on a prominent corner site in London's Clerkenwell Green Conservation Area. In respect to the site's unique setting, Piercy&Company focused on sympathetic materials, a strong two-part form, and carefully crafted details. A curved plan form is a direct response to the movement of people around the site, which is set to intensify as Farringdon Crossrail station opens in 2018.

Handmade Roman format Petersen Tegl Kolumba bricks create a horizontal rhythm across the façade and reflect the sturdy masonry characteristics of Clerkenwell's warehouses. The angles of the chamfered window reveals fan out across the building, optimising views out for the office users. En-masse, the varied chamfers animate the façade and emphasise the solidity and texture of the Danish brick.

The double height reception space and glazed link above, break the building’s massing into two elements to preserve the fine urban grain of Clerkenwell. On Turnmill Street, the brickwork continues inside through the curved entrance where it gives way to a palette of polished concrete, timber, and brass.

Details

  • Client: Derwent London
  • Location: Clerkenwell, London
  • Type: Commercial
  • Gross Floor Area: 97,200 sqft
  • Stage: Completed January 2015

Awards

  • Civic Trust Awards 2017, regional finalist
  • FX Awards 2016, UK Project of the Year
  • RIBA Stirling Prize Mid-list 2016
  • RIBA National Award 2016
  • Brick Award 2015, Best International & Worldwide Project
  • Schueco Excellence Award 2015
  • BD Office Architect of the Year Award 2016, highly commended
  • RICS Commercial Building Award 2015, highly commended
  • BCO Commercial Workplace Award 2016, shortlisted
  • Blueprint Award 2015, Best non-public use project (commercial), shortlisted
Turnmill

... Piercy&Company worked feverishly throwing themselves at the project, heart and soul. Of course enthusiasm alone is not enough and real talent is required, and thankfully, they had that in abundance. This building is now a testament to that skill.

Simon Silver, Derwent London
Turnmill
Turnmill
Turnmill

Turnmill’s split massing and inward folding forms were inspired by the "Curved Form" Delphi sculpture of Barbara Hepworth, 1955, where textured exteriors turn in to reveal lighter interiors.

Turnmill
Turnmill
Turnmill

"A refined and careful approach to materiality and formal massing in two angled sections have created a building with street presence, solidity and verve. It is distinctly superior to other commercial speculative office buildings."

RIBA Award Judges Comments
Turnmill
Turnmill

The delicate, light and shimmering colours and the bricks' handmade structure give the façade the appearance of a refined, woven piece of cloth, while the volume and solidity of the edifice invoke associations with the centuries-old warehouses that have played a key role in the colourful history of the local area.

Petersen
Turnmill
Turnmill
Turnmill
Turnmill
Turnmill

Project Team