Kew House

Kew House

Set within the Kew Green Conservation area of south-west London, this four bedroom family house is formed of two prefabricated weathering steel volumes inserted behind a retained nineteenth century stable wall.

The layout is informal; rich with incidental spaces and unexpected light sources. A delicate glazed circulation link reveals the contrast between a rustic exterior and refined interior. Split into two wings, the simple plan makes the most of a constrained site and responds to the living patterns of the young family.

Kew House was an experimental project, driven by the architect's and client's shared interest in a 'kit-of-parts' approach, prefabrication, and the self-build possibilities emerging from digital fabrication.

Details

  • Client: Lucas Family
  • Location: Kew, London
  • Type: Residential
  • Gross Floor Area: 3,960 sqft
  • Stage: Completed January 2014

Awards

  • RIBA House of the Year 2015, finalist
  • RIBA National Award 2015
  • Surface Design Housing Exterior Award 2015
  • BD Architect of the Year One-off House Award 2014
  • Blueprint Magazine Best Non-Public Award 2014
  • FX Design UK Project Award 2014
Kew House

The judges were impressed with the ambition and fearlessness of the house with a look that avoids referencing architectural convention.

RIBA National Award Judges, RIBA Journal
Kew House
Kew House
Kew House

So nice I swore when I saw it.

Dezeen
Kew House
Kew House

Tailored to the client's lifestyle, this project creates a new streetscape and is at ease with it's eccentricity.

RIBA National Award Judges, RIBA Journal
Kew House

Kew House brilliantly fuses a new glass and steel structure with the remnants of a Victorian stable block.

Philippa Stockley, Evening Standard
Kew House
Kew House
Kew House

Project Team