36-38 Berkeley Square

36-38 Berkeley Square

The new building will provide 85,000 sqft of office space over nine-storeys with floor plates of up to 11,000 sqft and 9,000 sqft of retail/gallery space at ground and lower ground floors and 7,000 sqft of terrace gardens.

The building’s pared back exploration of proportion and solidity emerged in reference to a study of facade grids across the square and abstractly references the stacked stonework of Ben Nicholson (“circa 1936 (sculpture)”). The building’s Berkeley Square elevation is formed by a grid of Portland Stone columns supporting smooth white cast masonry lintels. The Portland Stone is subtly graded from a highly textured roach bed at the base, to a smooth grade towards the top. The uppermost two floors are set back and clad in a softer grey stone in reference to the darker roofscapes of the surrounding Georgian buildings.

Balancing the historic context with the ambition for a beautiful, sustainable and humane workspace drove the design of the building from the inside out. This is articulated through light filled workspaces, natural materials and triple aspect views onto terraced gardens and over the historic roofscapes of Mayfair

Details

  • Client: Astrea Asset Management
  • Location: Berkeley Square, London
  • Type: Commercial
  • Stage: Planning Consented
36-38 Berkeley Square
36-38 Berkeley Square
36-38 Berkeley Square
36-38 Berkeley Square
36-38 Berkeley Square

Project Team