25 Savile Row

25 Savile Row

Piercy&Company were commissioned for the refurbishment of the whole building at 25 Savile Row (due for completion in early 2018) as well as for the fit-out of Derwent London's new offices. With a brief to express the company's ethos throughout, Piercy&Company worked collaboratively with Derwent London on everything from the larger architectural interventions through to the design of furniture and the smallest details of door handles, handrails and lighting.

Spread over three floors in an L-shaped building, the offices include a dedicated street level entrance, reception and exhibition area, meeting rooms, break-out spaces, open plan offices, terraces and staff eating areas. Additional space in the building was created by adding a winter garden - a glazed extension to the rear of the building at first floor level housing informal meeting and break-out space - and external terraces off the ground and second floor, providing informal outdoor space for employees.

The most significant structural intervention was the cutting of a three-storey atrium through the floor slabs and the suspension of a sculptural stair. The stair opened up the circulation routes, connecting what were once isolated floors and departments by making the journey between floors inviting and easy. On each floor, informal collaborative and social spaces are located next to the stair to further stimulate interaction and visually connect departments.

Details

  • Client: Derwent London
  • Location: West End, London
  • Type: Commercial
  • Gross Floor Area: 38,000 sqft
  • Stage: Phase 1 Complete; Phase 2 On Site

To document the skill of the craftspeople and fabricators across the project, Piercy&Company and Derwent London commissioned photographer and filmmaker Nick Ballón to make a short film. The film “Making 25 Savile Row”, traces the journey of the key materials from workshop to site, capturing the people and processes behind the architecture.

25 Savile Row
25 Savile Row
25 Savile Row

25 Savile Row is about finding elegance in the relationship of simple forms and natural materials. The Japanese have a word for this 'shibui' which refers to a particular aesthetic of simple, subtle and unobtrusive beauty.

Stuart Piercy

25 Savile Row
25 Savile Row
25 Savile Row
25 Savile Row
25 Savile Row

The insertion of a hanging stair opens up circulation routes between floors and brings light into the office floors.

25 Savile Row
25 Savile Row
25 Savile Row
25 Savile Row

Project Team